روزانه بیش از3 هزار و500 تن زباله درمازندران تولید می شود که این میزان درفصل گردشگری (نوروز و تابستان) به بیش از7 هزار تن می رسد.
کد خبر: ۷۸۵۴۴۸
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۸ 05 October 2019

مازندران در محاصره زبالهبه گزارش خبرگزاری صداوسیما ، درحال حاضر زباله، مهمترین معضل زیست محیطی استان های شمالی کشور است و این استان ها به دلیل داشتن آب و هوای معتدل و مرطوب، برای دفن زباله با مشکل مواجه هستند.

وضعیت فعلی زباله در مازندران

طبق آمار 75 درصد از زباله مازندران از نوع تر و مابقی آن خشک است که باید همگام با فرهنگ سازی در این زمینه، الگوی مصرف نیز در استان تغییر یابد. زباله های مسکونی نیز 80 درصد پسماند ها را تشکیل می دهند که 70 درصد آن قابل تبدیل به کمپوست است.

ازسویی دیگر وعده های مسئولان هم بیش ازپیش زمینه افزایش توقعات عمومی و به دنبال آن افزایش نارضایتی مردم را فراهم کرده است.حدود 2سال پیش بود که محمدی زاده رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست کشور درسفر به مازندران کلنگ ساخت 3 نیروگاه زباله سوز را در ساری، نوشهر و بابل به زمین زد و وعده داد این طرح ها حداکثر تا 10 ماه به بهره برداری برسند.

اقداماتی که باید انجام می شد اما نشد

البته پیش ازآن، درسفرنخست هیآت دولت به مازندران ساخت 8 کارخانه کمپوست دراستان به تصویب رسید. طرحهایی که تاکنون فقط 3 واحد آن درچالوس، قائمشهر و بهشهر افتتاح شد که آن هم با مشکل کمبود بودجه، تجهیزات ونیروی انسانی توانمند برای فعالیت درآن دست وپنجه نرم می کند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: ساخت کارخانه های کمپوست و نیروگاه زباله سوز در استان با مشکل اعتباری مواجه است و هیچ مشکلی از لحاظ زیست محیطی برای تکمیل این طرح ها وجود ندارد.

ابراهیمی افزود: مالکیت زمین برای ساخت نیروگاه در ساری از سوی شهرداری مشخص و دیوار چینی آن انجام شد و طرح نیز با پیشرفت حدود 50 درصدی در حال اجراست و نیروگاه نوشهر هم پیشرفت بیش از 85درصدی دارد.

سابقه تاریخی زباله در مازندران

معاون اسبق امور عمرانی استانداری مازندران با اشاره به این مسائل گفت: در ساخت کارخانجات کمپوست ونیروگاه های زباله سوز استان موفق عمل نکردیم.

سید عیسی هاشمی از اختصاص 41 میلیون دلار برای ساخت و تکمیل دو نیروگاه زباله سوز مازندران ازبانک مرکزی خبر داد و افزود: با این وجود اعتباری پرداخت نشد تا سرنوشت دو نیروگاه زباله سوز مازندران س به دولت یازدهم گره بخورد.

 

علی نژاد پژوهشگرحوزه محیط طبیعی نیز بابیان اینکه شيرابه حاصل اززباله‌ها مي‌تواند با دربرگرفتن آلودگي‌هاي ديگري كه در اطرافش قرار دارد به كانون قابل توجهي از باكتري‌ها و سايرميكروب‌هاي مضر تبديل شود، در حالي كه با اعمال مديريت مطلوب و استاندارد در جمع‌آوري و دفن بهداشتي زباله مي‌توان 40درصد از ميزان توليد شيرابه را كاهش داد و علاوه بر كم شدن حجم زباله، از انتشار آلودگي‌ها در محل‌هاي دفع زباله جلوگيري كرد.

وی افزود: به ازاي هر تن زباله ‌تر350 ليتر شيرابه توليد مي‌شود كه با احتساب توليد روزانه بيش از2500 تن زباله در استان مي‌توان گفت:در مازندران نيز به ‌طور تقريبي روزانه بيش از 870 هزار ليتر شيرابه توليد مي‌شود.

عضو هیئت مدیره انجمن فنی مهندسی مازندران هم گفت: تجمع زباله‌های پلاستیکی در سواحل استان، حیات آبزیان را که از مواد غذایی همراه این زباله‌ها تغذیه می‌کنند به خطر انداخته است. قدرت‌الله ایاز افزود: این در حالی است که رودخانه‌ها، دریاها و مجموعه طبیعت به‌ گونه‌ای فزاینده به وسیله فاضلاب‌های تصفیه نشده، آلاینده‌هایی که منشا زمینی دارند، ته‌مانده زباله و پسابهای صنعتی که باقی مانده آبریزهایی هستند که به شیوه‌ای مناسب مدیریت نشده‌اند در حال آلوده شدن هستند.

این درحالی است که یک سرمایه گذار مالزیایی و یک سرمایه گذارچینی برای ساخت نیروگاه های زباله سوز درمازندران اعلام آمادگی کرده اند اما به دلیل پیچ وخم های اداری و مشکلات تحریمی تاکنون موفق به حضور دراین طرح ها نشدند تا این مردم مازندران باشند که شاهد نابودی طبیغت زیبای استان به ویژه جنگل و گسترش بوی آزاردهنده زباله درمحیط زندگی خود باشند و عمل شدن وعده ها و طرح های مسئولان استان را به انتظار بنشینند.

باید پذیرفت که زباله یک بحران جدی در استان است، یکی از اصول مدیریت شناسنایی کانون بحران و برنامه ‌ریزی برای جلوگیری از ایجاد آن است، در حال حاضر آنچه که در مازندران در بحث مدیریت زباله مشاهده می‌شود، دست روی دست گذاشتن و پیگیری خطاهای مدیریتی در گذشته است و برنامه‌ ریزی مناسب و طرح نوعی در این ارتباط دیده نشده است.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار