مردم شیراز در شب یلدا که به آن «شب چله» می گویند دور هم جمع شدند و تا پاسی از شب به قصه و خاطره گفتن می گذرانند.
کد خبر: ۶۹۳۵۰۳
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۰ 22 December 2018

 

تابناک فارس به نقل از شبستان:شب یلدا در تمام کشور تقریبا مراسم مشابه ای دارد و مردم شیراز به این شب شب چله می گویند، قدیمی ترها شب یلدا را آغاز سرملی شدید می دانند و مراسم شب در حقیقت مراسمی برای آمادگی بدن برای شردع فصل سرما است.

 

از اول دی تا دهم بهمن را چله بزرگ و از دهم بهمن تا اول اسفند را چله کوچک و از اول اسفند تا آخر اسفند را چله پیرزن می گویند، همچنین چهار روز آخر چله بزرگ و چهار روز اول چله کوچک را (چهار چهار) می گویند که اوج سرما را دراین هشت روز می بینیم.

 

شام شب یلدا عموما کلم پلو شیرازی یا هویچ پلو است و مابقی پذیرایی این شب بر اساس همگام سازی طبع مزاجی برای تغییر فصل است، در شیراز خوردن آجیل شیرین متداول است آجیل شیرین مخلوطی است از انجیر، قصب، نخودچی کشمش، توت خشک، مویز، مغز بادام، مغز گردو، قیصی، شکرپنیر، خارک، برنجک و برگه هلو و بساط میوه های فصل هم پهن است.

 

آدمی را در شیراز دارای دو طبع می دانند حرارتی و رطوبتی که بدان گرم مزاج و سرد مزاج می گویند، معمولا در شب چله سرد مزاج ها اگر بخواهند طبع شان برگردد باید چیزهای گرم بخورند، گرم مزاج ها هم باید برعکس چیزهای سرد بخورند بنابراین در شب چله خوردن ارده شیره، ارده و خرما و رنگینک رواج کاملی دارد این خوراک ها همه گرم هستند.

 

خوردن هندوانه در شب یلدا در گستره ایران اسلامی بین خانواده ها رواج دارد و در شیرازی ها هم در شب چله حتما هندوانه می خورند.

 

در این شب مردم شیراز سعی می کنند حتما خوراکی ها با طبع گرم و طبع سرد را باهم می خوردند تا به تعادل مجازی برسند و در برابر ویروس های فصل سرما مقاوم شوند، در این شب با توجه به خوش مشربی شیرازی ها انها سعی می کنند که حتما در خانه یکی از بزرگترهای فامیل جمع شوند و عده ای نیز با فامیل خود یلدای را در حرم شاهچراغ (ع) و آرامگاه حافظیه می گذارنند.

 

در شب چله در شیراز مراسم هایی مانند تفال به دیوان حضرت حافظ، گرفتن فال کلوک (کوزه) وگفتن قصه و متلک مرسوم است که فال کلوک ویژه خانم ها است، رسم است که کلوکی به میان مجلس آورده وهر یک از زنان نشانه ای درکلوک می اندازند، آنگاه دختر بچه ای جلو آمده دست درکلوک کرده یکی از اشیاء داخل کلوک را بیرون می آورد و به دیگران نشان می دهد، سپس زنی باسواد ترانه های محلی را می خواند و هرکسی از ترانه مخصوص به خودش نتیجه ای می گیرد، به جای ترانه های محلی بعضی از اشعار حافظ استفاده می کنند.

 

یکی دیگر از رسوم در شیراز دود کردن اسپند از غروب شب یلداست که برای دور شدن چشم بد و همچنین خواص درمانی این گیاه از آن استفاده می کنند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار