یزد در آستانه ثبت جهانی

بالاخره نوبت ثبت جهانی به «بافت تاریخی یزد» رسید و در کنار‌ آن، «مجموعه‌ ساسانی فارس» هم برای پیوستن به فهرست جهانی‌های ایران تلاش می‌کند.
کد خبر: ۲۶۰۷۰
تاریخ انتشار: ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۰ 21 April 2015
یزد در آستانه ثبت جهانیبه گزارش تابناک یزد،محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی تاکید کرد: امسال قصد داریم کار تدوین پرونده‌ی ثبت جهانی «یزد» را آغاز کنیم، اما قول نمی‌دهیم چه اتفاقی رخ دهد. نخست باید یزد را به یک استاندارد خاص برسانیم تا بتوانیم بحث ثبت جهانی آن را آغاز کنیم.

مسئول تدوین پرونده‌های ثبت جهانی، تدوین پرونده‌ «مجموعه‌ی ساسانی در استان فارس» را از دیگر برنامه‌ها برای ثبت جهانی در آینده‌ای نزدیک دانست و افزود:‌ هرچند هنوز مشخص نیست می‌توانیم این مجموعه را در یک یا دو بخش انجام دهیم، اما از سال گذشته موضوعاتی از آن را در جریان مطالعه قرار داده‌ایم. هرچند دیگر پرونده‌های ثبت شده در فهرست موقت یونسکو از بقیه‌ی استان‌ها نیز در صورت تمایل می توانند درخواست خود را برای ارائه‌ی اطلاعات و آغاز تدوین پرونده‌ی آن ارائه کنند.

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه با اشاره به تهیه‌ پرونده‌ی «نان لواش» از سوی کشور ارمنستان و ارائه‌ آن به یونسکو در سال گذشته اظهار کرد: با مطرح شدن این پرونده نسبت به آن اعتراض و اعلام کردیم که باید با حضور چهار کشور منطقه‌ای که برای تهیه‌ پرونده‌ مشترک اعلام آمادگی کرده‌اند این پرونده فرستاده شود.

او در ادامه با اشاره به ارسال پرونده‌ی «بیابان لوت» یا «قنات‌های ایران» به عنوان میراث طبیعی و «شوش» به عنوان میراث تاریخی به یونسکو و بررسی آنها در سال 2016 گفت: بیابان لوت به عنوان نخستین اثر میراث طبیعی ایران ارائه شده و همه‌ی تلاش خود را می‌کنیم که این پرونده امسال در یونسکو به ثبت برسد.

میراث فرهنگی به تنهایی توان حفاظت ندارد

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که صبح امروز (29 فروردین) در نشست خبری «روز جهانی محوطه‌ها و بناهای تاریخی» سخن می‌گفت،‌ با تاکید بر این‌که حفاظت به تنهایی توسط دستگاه میراث فرهنگی نمی‌تواند اجرایی شود، گفت: این دستگاه قادر نیست امر حفاظت را به تنهایی انجام دهد، در واقع توان آن را ندارد.

طالبیان با اشاره به تعامل خوبی که میراث فرهنگی سال گذشته با دستگاه‌های دیگر داشته است، افزود: در جلسات برگزار شده نتایج خوبی هم به دست آوردیم هرچند هنوز فاصله‌ی زیادی تا نهادینه شدن درک حفاظت داریم.

او همچنین با اشاره به تلاش‌هایی که از ابتدای این دولت برای فعال کردن دوباره‌ی انجمن‌های میراث فرهنگی انجام شده است، اعلام کرد: در طول هشت سال گذشته همه‌ ساختار انجمن‌های میراث فرهنگی به هم ریخته بود، اما توانستیم براساس مصوبه سال 1373 یک محمل قانون خوبی به دست آورده و تلاش دوباره برای بخشیدن حیات دوباره به انجمن‌های میراث فرهنگی را آغاز کنیم. همچنین براساس عزم جدی که اکنون داریم تا پایان اردیبهشت ماه انجمن‌های میراث فرهنگی در 31 استان کشور فعال می‌شوند.

طالبیان با تاکید بر متفاوت بودن وظایف انجمن‌های میراث فرهنگی و NGOها گفت: صدا و سیما، استاندار، مسئولان شهری، افراد با نفوذ و محلی قابل اعتماد در انجمن‌های میراث فرهنگی هر استان عضو می‌شوند تا بتوانیم اقدامات مورد نیاز برای حفاظت از میراث فرهنگی را راحت‌تر انجام دهیم.

او گفت: امسال برنامه تقویت نیروهای یگان حفاظت را داریم و تلاش می‌کنیم تا سیستم امنیتی شبکه استان‌ها نیز بیش از گذشته متصل باشد.

با دفاتر فنی استان‌ها، از تربیت استادکاران حمایت کنند

طالبیان همچنین با تاکید بر کم شدن تعداد استادکاران تجربی در سراسر کشور گفت: کار (مرمت و حفاظت) میدانی در استان‌ها وضعیت خوبی دارد، اما کار امانی و استادکارانی که به صورت تجربی کار می‌کنند، بسیار کم هستند. این برای میراث فرهنگی یک مشکل عظیم است، قصد داریم تعداد کارگاه‌ها را بیشتر کنیم. باید استادکاران فنی تربیت کنیم و با تشکیل دفاتر فنی در معاونت‌های میراث فرهنگی از این کار حمایت کنیم.

او افزود: براساس مصوبه‌ای که در شورای عالی معماری گرفته‌ایم چند استاد کار از هر بخش آماده و در اختیار میراث فرهنگی قرار داده می‌شود، که در مواقع لزوم از تجربیات آنها استفاده کنیم.

مشخص شدن ردیف بودجه پایگاه‌ها در سال ۹۴

همچنین فرهاد عزیزی، مدیرکل پایگاه‌های میراث فرهنگی کل کشور نیز درباره ردیف اعتبارات پایگاه‌های ملی و استانی تصریح کرد: مشکل ردیف اعتبار نداریم. مشکل قبلی این بود که ردیف بودجه اختصاصی وجود نداشت. در مورد پایگاه‌های جهانی این مشکل نبود اما کمبود این اعتبار و عدم مدیریت صحیح معضلات زیادی مانند به تعویق افتادن حقوق کارگران و کارکنان پایگاه ها را به همراه داشت. این مشکلات برای سال ۹۲ بود و ما تلاش کردیم این مشکلات در سال ۹۳ حل شود و حداکثر اعتبار تخصیص پیدا کند.

وی ادامه داد: در سال ۹۴ هم با همکاری سازمان مدیریت تلاش کردیم تا یک ردیف بودجه برای پایگاه تخت جمشید و پاسارگاد تعیین شود و نبود ردیف بودجه پایگاه‌های ملی حل شود. امیدواریم مشکلات پایگاه‌های ملی مانند صدور احکام از سوی استان را حل کرد.

عزیزی با اعلام این موضوع که حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد پایگاه‌های ملی احیا شده‌اند ، افزود: و وقتی ردیف اعتبار مجزا بگیرند، مشکلات حل می‌شود البته در تلاشیم معضلات ردیف بودجه جاری آنها هم حل شود.

معاون میراث فرهنگی نیز با تاکید بر این‌که پایگاه‌های میراث فرهنگی نقطه هدف ما هستند، از تشکیل هیات امنای پایگاه جهانی «میدان امام (ره) اصفهان» خبر داد و اضافه کرد: امیدواریم ادامه‌ی اقدامات این هیات امنا با استفاده از خرد جمعی اعضای عضو انجام شود.
اشتراک گذاری
نظر شما
Chaptcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
آخرین اخبار