ازباران یکی از روستاهای زیبا با طبیعتی دلنشین در شهرستان فریدونکنار استان مازندران که هرساله میزبان پرندگان مهاجر از کشورهای سردسیر آسیایی و اروپایی است.
کد خبر: ۱۱۳۰۳۱
تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۸ 17 October 2015
به گزارش تابناک مازندران ، فصل پائیز فرارسیده است و بار دیگر پرندگان مهاجر خود را از دورترین نقاط دنیا به فریدونکنار محیط جدید زندگی خود می‌رسانند، فریدونکنار با دارا بودن دو تالاب چند سالی است که از انواع مختلف پرندگانی که از سیبری به این شهرستان می‌آیند میزبانی می‌کند.
پرندگانی چون غاز، اردک، اردک بلوطی، اردک نوک پهن، خوتکا، گیرال، حواصیل و باکلان از جمله مهاجرانی هستند که تالاب فریدونکنار را برای زمستان‌گذرانی انتخاب می‌کنند.
معمولا هر ساله حدود 5 هزار پرنده مهاجر در 43 تالاب فریدونکنار حاضر و شکار سنتی از سوی افراد محلی آغاز می‌شود، هرچند برخی از شکارچیان با شکارهای غیرمجاز کرفت، گذر و دام هوایی روش‌های در به خطر افتادن نسل پرندگان حفاظت شده تاثیر گذاشته اند.
سال‌ها که روستای ازباران فریدونکنار با دارا بودن یک آب‌بندان بسیار بزرگ میزبان انواع مختلف پرندگان به ویژه‌ قوهای مهاجر از کشورهای مختلف است.
قوهایی که از سوی مردم و منابع محلی به صورت خودجوش تغذیه می‌شوند و نگهبانی آنها برای مقابله با صیادان سودجو نیز خودجوش انجام می‌پذیرد.

تلاب 40 هکتاری ازباران میزبان پرنده‌های مهاجر

محمدمهدی نصیری بخشدار دهفری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: هر ساله تعداد زیادی از پرندگان به تالاب روستای ازباران مهاجرت می‌کنند که فضای بسیار زیبایی را در این روستا ایجاد می‌کنند.
وی تصریح کرد: در گذشته تعدادی از صیادان اقدام به صید غیرمجاز می‌کردند که از سال قبل مردم این روستا به صورت خودجوش از این پرندگان مهاجر محافظت و غذای آنان را نیز تامین کرده‌اند.
بخشدار دهفری با اشاره به اینکه در اواسط آبان ماه سال جاری قوهای مهاجر به ازباران مهاجرت می‌کنند، خاطرنشان کرد: این تالاب 40 هکتاری هر ساله میزبان پرندگان زیادی است که از سیبری به سرخرود، وزرامحله و به ویژه ازباران کوچ می‌کنند.

ازباران روستایی برای پرندگان

محمد نبی‌زاده فعال زیست محیطی و ساکن روستای ازباران نیز در گفت‌و‌گو با ایسنا، اظهار کرد: در این روستا هر ساله تعداد زیادی از انواع پرندگان مهاجر زمستان خود را می‌گذرانند که زیبایی خاصی به ازباران می‌بخشد.
وی تصریح کرد: اگر بتوانیم از حضور این پرندگان در موضوع‌های متعددی چون جذب توریسم و گردشگر و همچنین اشتغالزایی به شیوه‌های گوناگون بهره بریم، رشد و تعالی روستا و پس از آن شهرستان فریدونکنار را شاهد هستیم.
این فعال زیست محیطی همچنین با بیان اینکه مردم روستای ازباران نیز در زمان حضور قوهای مهاجر تمام تلاش خود را برای حفاظت از آنها انجام می‌دهند، گفت: اقدام‌های خودجوشی چون مقابله با صیادان سودجو، پاشیدن دانه برای تغذیه آن و توجه به پرندگان مهاجر از مهم‌ترین این فعالیت‌ها است.
نبی‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه پرندگانی چون پرلا، کشتل، مرغ هوایی، غاز وحشی، لک‌لک و از همه مهم‌تر تک درنای سیبری به نام امید در این روستا برای زمستان‌گذرانی می‌آیند، خاطرنشان کرد: برخی اقدام سودجویانه از سوی صیادان نسل این پرندگان را به خطر می‌اندازد.
وی با اشاره به نحوه سودجویی این صیادان اظهار کرد: با استفاده از پرواز دادن اردک‌های اهلی به سمت دام‌ها تعداد مشخصی از مرغابی‌های وحشی را به سمت این دام‌ها هدایت و آنها را صید کنند، این روش که «دوما» یا «دوماچال» نام دارد برای انقراض نسل این پرندگان خطرناک است.
نبی‌زاده افزود: «دام کرس» یکی دیگر از رش‌های صید است که در حال حاضر به طور گسترده در منطقه مورد استفاده قرار می گیرد.
مهاجرت پرندگان به پناهگاه‌های حیات وحش و تالاب فریدونکنار به ویژه ازباران هرساله در فصول سرد سال انجام می‌شود و سالانه افزون بر 500 هزار پرنده در این تالاب روزگار می‌گذرانند.

منبع: ایسنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار