با توجه به اینکه بیماری خطرناک آنفلوآنزای مرغی در یکی از شهرستان‌های همسایه فریدونکنار یعنی آمل رویت شده آنچه که بیش از پیش مهم و حیاتی به نظر می‌رسد برخورد جدی مسئولان فریدونکنار در برابر انتشار این بیماری در این شهرستان است.
کد خبر: ۴۹۴۵۹
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۵ 18 June 2015

به گزارش تابناک در هفته‌ای که گذشت دلاور حیدرپور رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از نگرانی نسبت به شیوع بیماری خطرناک آنفلوآنزای مرغی در مرغداری‌های صنعتی مازندران خبر داده بود وجلوگیری از تلفات انسانی ناشی از این بیماری، معدوم‌سازی مرغ‌های محلی در نقاط آلوده و یا مشکوک آغاز شد.

حیدرپور محل آغاز این بیماری را یکی از روستاهای آمل یعنی یکی از شهرستان‌های همسایه فریدونکنار دانست و حتی وی معتقد بود که این بیماری در بابل نیز رویت شد.

هرچند مدیرکل دامپزشکی این بیماری را ناشناخته توصیف کرده اما مقابله با این بیماری بسیار خطرناک در استان مازندران آغاز شده و مناطق مشکوک پاک‌سازی می‌شوند.

آنچه که باید مدنظر مسئولان فریدونکنار قرار بگیرد این است که نسبت به این امر هوشیار و آگاه باشند، قطعا مسئولان فریدونکنار می‌دانند که خطر جدی این بیماری بر روی منابع انسانی است و باتوجه به مشترک بودن این بیماری بین انسان و حیوان، امکان ابتلا به این بیماری بسیار بالا است و مسئولان حوزه بهداشت، محیط زیست، کشاورزی و مسئولان عالی دولت تدبیر باید با حساسیت بیشتری وارد میدان شوند و از تلفات احتمالی در این حوزه جلوگیری کنند.

از طرفی نیز، لازم است تا مسئولان به‌جای پنهان‌کاری، شایعه دانستن برخی اخبار موثق از سوی عوامل محلی و ندادن آمار و اطلاعات روشن به افکار عمومی به‌ویژه فعالان عرصه رسانه، آنها را در مبارزه با این بیماری خطرناک، مشارکت دهند.

واما آنفولانزای مرغی چیست؟

آنفولانزاي مرغي ماكيان را مبتلا مي‌كند و عامل مولد آن ويروسي است كه با ساختار فيزيكي پرندگان سازگار شده است.

اين ويروس اغلب در فضولات پرندگان يافت مي‌شوند و مرغداراني كه اين ويروس را تنفس مي‌كنند به آن مبتلا مي‌شوند.

انتقال بيماري از انسان به انسان بسيار به ندرت اتفاق مي‌افتد. آنچه اين بيماري را براي انسان خطرناك مي‌كند، اينست كه ويروس آن به شكلي دچار جهش ژنتيكي و تغيير رفتار شود كه بتواند از انساني به انسان ديگر منتقل شود.

در نتيجه ی اين امر، شيوع بيماري بسيار گسترده خواهد شد. خطرناكتر از اين وضعيت آنست كه ويروس مرغي بتواند فردي را آلوده كند كه همزمان به بيماري آنفولانزاي انساني مبتلاست.

در صورتي كه ژن‌هاي ويروس‌هاي مرغي و انساني در اين شرايط با يكديگر تركيب شوند ويروس مي‌تواند از فردي به فرد ديگر منتقل شود و در نتيجه يك آنفولانزاي عالم‌گير شايع خواهد شد.
تقريبا هيچ فردي به طور طبيعي در برابر ويروس جديد مصونيت نخواهد داشت. در حالي كه اين ويروس مي‌تواند ظرف 6 ماه به همه مناطق جهان برسد.


هيچ كس نمي‌داند ما چقدر به زمان اين اپيدمي احتمالي جهاني نزديك هستيم، اما بسياري از دانشمندان مي‌گويند كه ما به اين نقطه خواهيم رسيد، چرا كه به نظر مي‌رسد همه‌گيري آنفولانزا در سيكل‌هاي 25 ساله به وقوع مي‌پيوندند و آخرين دوره آن در سال 1968 بوده است.


يك بررسي اخير آزمايشگاهي نشان داد كه ويروس آنفولانزاي مرغي مي‌تواند در ميان گربه‌ها نيز رد و بدل شود. همچنين اين ويروس توانسته اردك‌ها را بدون بروز بيماري و علائم ظاهري آن آلوده كند. اين امر خطر آلودگي مرغداران را افزايش مي‌دهد.


علایم آنفولانزای مرغی

در مورد علائم بيماري بايد يادآور شد كه ابتدا با يك تب خفيف، سردرد و درد مفاصل آغاز مي‌شود.

تب بيمار ممكنست به مدت يك روز فروكش كند. بيمار به سختي تنفس مي‌كند و به تدريج سرفه‌ها آغاز مي‌شود.

همزمان با كم رسيدن اكسيژن به مغز در اثر اشكال در تنفس حالت كما و مرگ به همراه خواهد داشت. از آنجا كه علائم آنفولانزاي مرغي بسيار مشابه آنفولانزاي معمولي است، خطر آن اينست كه ممكنست پزشكان نتوانند تفاوت آنها را تشخيص دهند.

اما در صورتي كه اين بيماري ظرف 48 ساعت تشخيص داده شود و بيمار تحت درمان خاص بيماري مانند مصرف داروي ضد ويروسي Tamiflu قرار گيرد، بيمار معمولا بهبودي كامل بدست مي‌آورد.


پیشگیری

تا كنون به منظور توقف اين بيماري ميليون‌ها مرغ، جوجه و اردك در كشورهاي آلوده شده آسيايي  و تركيه به منظور كاهش خطر ابتلا در ميان پرندگان و انسان‌هاي سالم، كشتار شده‌اند.

نجات و پاكسازي در مناطق مستعد و آسيب‌پذير مانند مرغداري‌ها و مزارع افزايش يافته است.

همچنين از پزشكان خواسته شده تا نسبت به علائم بيماري در بيماران كنجكاوتر بوده و آنها را تحت كنترل دقيق داشته باشند.

با اين حال سازمان جهاني بهداشت هشدار داده كه اگر در حال حاضر اين بيماري شايع شود، هيچ كشوري براي مقابله با آن چه به لحاظ دارويي و چه به لحاظ واكسينه كردن آماده نيست.

امكان انتقال بيماري از راه خوردن گوشت مرغ آلوده وجود ندارد اما اين در صورتي است كه گوشت كاملا پخته شده و خام نباشد اين امكان وجود خواهد داشت.

در زمينه تهيه واكسن اين بيماري لازم به ذكرست كه دانشمندان در مراحل بسيار اوليه از آزمايش يك واكسن آزمايشي عليه زنجيره H5N1 از آنفولانزاي مرغي هستند كه در آسيا در حال گردش است.

اگر يك حالت عالم‌گير از اين زنجيره در سال آينده و سالهاي آتي بروز كند، ميليونها تن در اروپا و آمريكا و ميلياردها تن ديگر در ساير نقاط جهان به اين واكسن دسترسي نخواهند داشت.

به علاوه دولت‌هاي هر كشور بايد تصميم بگيرند چه گروهي از جامعه براي تزريق اين واكسن در اولويت قرار دارند كه اين تصميم بستگي به اين دارد كه به آنها بخواهند مرگ و مير احتمالي را كاهش دهند، آسيب جوامع را به حداقل برسانند و يا آسيب اقتصادي از اين اپيدمي را كاهش دهند.

توصیه های فردی

براي رفع وجود احتمالي ويروس آنفلوآنزاي پرندگان، بايد غذاهاي حاوي گوشت ماكيان رابا‪۷۰‬درجه سانتيگراد و حداقل به مدت ‪ ۳۰‬دقيقه طبخ كنيد. و براي پيشگيري از بيماري آنفلوآنزاي پرندگان از مصرف تخم‌مرغ نيم‌پز و خام نيز پرهيز شود. همچنين در صورت ديدن پرنده تلف شده درمحل زندگي خود، بلافاصله آن را به نزديكترين مركز بهداشتي درماني و ياخانه بهداشت اطلاع دهيد.



اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار